Home / КУЛТУРА (page 4)

КУЛТУРА

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА НАРОДНА НОСИЈА – КРИВОГАШТАНИ 2016

Годинава традиционално по 37-ми пат во Општина Кривогаштани се одржа манифестацијата ’’Денови на македонска наросна носија’’ под покровителство на Министерството за култура а во организација на Општина Кривогаштани и КУД Илинден од Кривогаштани. Дваесет различни народни носии од 20 различни ...

Read More »

КРИВОГАШТАНИ ЈА ДОЧЕКА НОВАТА ГОДИНА СО СПАСЕН СИЛЈАНОСКИ И НЕКСТ ТАЈМ СО ’’ ЈА ИЗЛЕЗИ ЃУРЃО’’

Голем број на храбри луѓе и покрај ниските температури ја дочекаа новата година во центарот на Кривогаштани со ’’Ја излези Ѓурѓо’’ од Некст Тајм , Спасен Силјаноски, одличните Моника и Дарко и спектакуларен огномет со голем број на награди за присутните, ...

Read More »

НОВОГОДИШНА ПРИРЕДБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ МАНЧУ МАТАК И ОУ ЈОНЧЕ СМУГРЕСКИ

Учениците од основните училишта Јонче Смугрески од Обршани и Манчу Матак од Кривогаштани учествуваа во детскиот дел од новогодишната програма на општина Кривогаштани каде се претставија со песнички, хорско пеење, драма и ора со што приредија одлична забава за своите ...

Read More »

ПРИЕМ НА ДЕЧИЊАТА КАЈ ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ

Денес градоначалникот на општина Кривогаштани Тони Заткоски традиционално како и секоја година беше домаќин на дечињата од вработените во локалната самоуправа, градинката Весело Штркче, територијалната противпожарна единица, дечињата од советниците и јавното комунално претпријатие Пелагонија од Кривогаштани, кои добија новогодишни ...

Read More »

СЕ Е ПОДГОТВЕНО ЗА ДОЧЕКОТ НА НОВАТА ГОДИНА ВО КРИВОГАШТАНИ

Пополека привршуваат подготовките за дочекот на новата година која од доаѓањето на Тони Заткоски за градоначалник на општината веќе трета година организрано се прославува во центарот на Кривогаштани со познати музички ѕвезди од Македонската и Балканската естрада. Оваа година присутните ...

Read More »

ДЕДО МРАЗ ГИ ПОСЕТИ ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА И ГРАДИНКАТА ВО КРИВОГАШТАНИ

Денес Дедо Мраз ги посети двете основни училишта и детската градинка во општина Кривогаштани и ги израдува првачињата на кои градоначалникот на општината им додели новогодишни пакетчиња. Учениците за возврат подготвија новогодишни песнички со кои се заблагодарија за добиените поклони. ...

Read More »

ЗАПОЧНА НОВОГОДИШНОТО УКРАСУВАЊЕ НА ОПШТИНАТА

Општина Кривогаштани ја зафати новогодишната еуфорија со што започна украсувањето на централните подрачја во општината. Ќе се постават новогодишни елки на повеќе локации, различни украси и светилки на најфреквентните места. Оваа година општина Кривогаштани повторно работи на организиран дочек на ...

Read More »

ОТВОРЕНА ЕТНОЛОШКА ПОСТАВКА ’’СПОМЕНИ ЗА НАВЕК’’ ВО ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ

Денес во просториите на домот на културата во Кривогаштани свечено беше отворена етнолошката поставка ’’ СПОМЕНИ ЗА НАВЕК ’’ на која изложени се предмети, облека, накит и фотографии од сите населени места од општината од старо време, времето на нашите ...

Read More »

ОПШТИНА КРИВОГАШТАНИ ЗАБРЗАНО СЕ МОДЕРНИЗИРА

Општина Кривогаштани не запира со модернизирање и спроведување на иновативни и креативни идеи на целата своја територија. Веќе неколку години наназад во општината не поминал ден во кој што не се случило нешто позитивно и ново во полза на општината. ...

Read More »

СЕ ОДВИВААТ ИНТЕНЗИВНИ ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ ВО ОУ ЈОНЧЕ СМУГРЕСКИ ВО ОБРШАНИ

Започнаа активностите за модернизација на фасадата на ОУ Јонче Смугрески во Обршани откако основните училишта во Кривогаштани, Годивле и Славеј добија нов модерен лик на фасадата на објектите. ОУ Јонче Смугрески деновиве доживува градежна експанзија откако пред неколку дена започнаа ...

Read More »