Home / КУЛТУРА (page 2)

КУЛТУРА

Се одигра тетарската преставата „Љубопитната принцеза“

Денес во Кинно салата во Кривогаштани, пред учениците од ООУ Манчу Матак се одигра преставата „Љубопитната принцеза“ во адаптација на познатата актерка Шенка Колозова. Актерската екипа ја сочинуваа Ванчо Петрушески (царот), Владо Дојчиноски (принцот), Пируника Киселичка (принцезата) и Дубравка Киселичка ...

Read More »

Државно ридско првенство 2017 во велосипедизам

Велосипедски Клуб & Сервис “ ИЛИНДЕН “ – Прилеп заедно со Општина Крушево, Општина Кривогаштани, Велосипедска Федерација на Македонија и ВК Илинден повторно домаќини на нај добрите Македонски велосипедисти/ки  на патеката  Кривогаштани – Крушево – манастир св. Преображение Покана до ...

Read More »

Во спортската сала се одржа четврт-финален натпревар во Државното младинско првенство на РМ

Општина Кривогаштани во новоизградената спортска сала  на 9 април ( недела ) беше домаќин на возвратниот четврт-финален натпревар во Државното младинско првенство на РМ.  во кој се сретнаа екипите на ,,ОК Синалко” од Крушево и ,, ОК Пробиштип” од Пробиштип. ...

Read More »

Прочкарска смеа за секого 2017

Во организација на Општина Кривогаштани по осми пат се одржа манифестацијата „Прочкарска смеа за секого“, на која учествуваа голем број на ученици од основните училишта од општината, Најубавите маски беа наградени од страна на Градоначалникот Тони Заткоски. Во Кривогаштани повеќе ...

Read More »

Предавање поврзано со истражувањата на локалитетите Врбјанска Чука и Кале

Во ОУ Манчу Матак  се одржат предавања поврзани со минатогодишните истражувања на локалитетите Врбјанска Чука кај Славеј и „Кале“ – Локвени кои што се наоѓаат во Општина Кривогаштани. Предавањето со наслов „Неолитска населба Врбјанска Чука кај Славеј“го одржа д-р Гоце ...

Read More »

ПРЕДАВАЊЕ ЗА ВРБЈАНСКА ЧУКА И ЛОКВЕНСКО КАЛЕ

На 16.02.2017 (четврток) во ОУ Манчу Матак  во 15:00 ќе се одржат предавања поврзани со минатогодишните истражувања на локалитетите Врбјанска Чука кај Славеј и „Кале“ – Локвени коишто се наоѓаат во Општина Кривогаштани. Предавањето со наслов „Неолитска населба Врбјанска Чука ...

Read More »

„Културното наследство и културно-историските текови на територијата на Општина Кривогаштани: Предисторија и Антика“

МЕНЕЛАЈ – Прилеп и Општина Кривогаштани имаат чест да ве поканат на фото-изложба и предавање на тема: „Културното наследство и културно-историските текови на територијата на Општина Кривогаштани: Предисторија и Антика“. Овој настан е во склоп на проектот на МЕНЕЛАЈ – ...

Read More »

Доделување на награди за конкурсот „ЕКО ТУТУН“

Согласно Програмата на одделението за Јавни дејности општи правни работи за 2015 г. на општина Кривогаштани (Службен гласник на Општина Кривогаштани бр.17/2015год. ), во соработка со МЦМС објави : КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТКА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА/ТВОРБИ ОД РЕЦИКЛИРАЧКИ ОТПАД НА ТЕМA „ЕКО ...

Read More »

Регионалните денови на културата во општина Кривогаштани

Денес во општина Кривогаштани најмладата публика имаше можност да го проследи перформансот “Девојчето со долгата коса” во изведба на Стефанија. Перформансот се реализира во рамките на Регионалните денови на културата во Пелагонија. Оваа манифестација е дел од проектот: “Развиено наследство, ...

Read More »

ФЕСТИВАЛ НА МАКЕДОНСКА НАРОДНА ПЕСНА – ПЕЈАЧИ АМАТЕРИ- КРИВОГАШТАНИ 2016

Оваа година повторно во Кривогаштани повторно ќе се традиционалната манифестација ФЕСТИВАЛ НА МАКЕДОНСКА НАРОДНА ПЕСНА – ПЕЈАЧИ АМАТЕРИ” КРИВОГАШТАНИ 2016, оваа година во организација на Општина Кривогаштани. Фестивалот  ќе се одржи на 12.11.2016 (сабота) во Општинската Кино сала во  Кривогаштани. ...

Read More »