Home / КУЛТУРА / ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА НАРОДНА НОСИЈА – КРИВОГАШТАНИ 2016

ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА НАРОДНА НОСИЈА – КРИВОГАШТАНИ 2016

Годинава традиционално по 37-ми пат во Општина Кривогаштани се одржа манифестацијата ’’Денови на македонска наросна носија’’ под покровителство на Министерството за култура а во организација на Општина Кривогаштани и КУД Илинден од Кривогаштани.

12670647_1071614459569643_5367593984632862941_n

Дваесет различни народни носии од 20 различни места ширум Република Македонија продефилираа по улиците во Кривогаштани и пред стручното жири во Домот на културата во Кривогаштани каде избрани беа најдобра машка, најдобра женска и најдобра групна носија, додека по одлука на жирито доделена беше и награда за најдобар пар.

12592585_1072573236140432_4726685294146434318_n

Секој учесник доби благодарница за своето учество на манифестацијата додка наградените покрај признанијата добија ваучери за викенд во Крушево и Охрид.

12523929_1072575739473515_1538383248312464681_n

Манифестацијата беше збогатена со учество на Ансамбл Македонија кој повеќепати се претстави пред публиката со различни ора и песни што беше пофалено со огромен аплауз од присутните.

12321504_1072572336140522_8812222038919563413_n

Оваа година манифестацијата имаше и меѓународен карактер бидејќи учество зедоа и претставници од Голо Брдо – Македонскиот дел од Албанија.

11148768_1072572766140479_8782715409723587305_n

Со одлична организација и забава ораганизаторот им се заблагодари на учесниците и им посака довидување до наредната година!

12800262_1071620866235669_4441087485360744517_n 12472797_1071613782903044_9074803236775369539_n11148768_1072574636140292_3422633541581824883_n12208323_1071613216236434_8189418625065396354_n10295739_1071619406235815_8778638670258619444_n994743_1072575522806870_3685812413394106440_n12523955_1072572322807190_2056069608280508583_n12472836_1072576719473417_5882544385503407673_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*